Emlékjeleinkbõl:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Toronyzene a bányamunka tiszteletére

 
Alapítványunk kezdeményezte, hogy a hajdani mecseki bányásztelepülések (templom)tornyaiból felcsendülõ toronyzene emlékeztessen a kétszázötven éves kõszénbányászatra, a negyven éves uránbányászatra és a hajdani bányászokra.
A 2003. évi bányásznapon szólalt meg elõször a toronyzene a pécsbányai, a szabolcsi, a kõvágószõlõsi római katolikus templom és a komlói városháza tornyából. Azóta a pécsi Ágoston téri, a vasasi, a bakonyai, a kõvágótöttösi, a szászvári, a cserkuti templomtoronyban, a somogyi mûvelõdési házon, Pécsett a MÉV igazgatóság épületén és Meszesen a volt bányaigazgatósági épület, a mai Gandhi Gimnáziumon, létesült zenélõ óraberendezés.
A mecseki bányászatnak és a hajdani bányászoknak a világon egyedülálló emléket állítottunk azáltal, hogy az összes hajdani mecseki bányásztelepülésen egyszerre csendülnek fel minden nap 14 és 18 órakor az emlékeztetõ, tiszteletet adó dallamok: a hajdani munkába hívó jel (klopacska) néhány üteme, a „Tisztelet a bányász szaknak…” kezdetû régi bányászdal, valamint vasárnap a bányászhimnusz néhány taktusának feldolgozása.
A 2009-ig megvalósult 13 toronyzene berendezéssel e programunkat befejezettnek tekintjük, de esetleges helyi kezdeményezések továbbiak létesítésére, számíthatnak támogatásunkra.
A berendezéseket mûködtetésre, karbantartásra az illetékes önkormányzatoknak átadtuk. Reméljük, hogy ez részükrõl ugyanolyan gondossággal és törõdéssel valósul meg, ahogy mi létesítettük õket, és ahogy a cél megérdemli.
A tiszteletadó bányász toronyzene mecseki helyszíneit alanti képeinken bemutatjuk.
 
 
 
Pécsi Ágoston-téri templom
Pécsi szabolcsfalusi templom
   
   
Pécsbányai templom
Pécs-vasasi templom
   
   
Somogyi Kodály Z. Mûvelõdési ház
Szászvári templom
   
   
Bakonyai templom
Cserkúti templom
   
   
Komlói Városháza
Pécsi MÉV székház
   
   
Kõvágószõlõsi templom
Pécs-meszesi Gandhi Gimzázium és Kollégium
 
 
Kõvágótöttösi templom
 
A lejátszáshoz Macromedia Flash lejátszó szükséges, amit innen letölthet.
 
 
 
 
Könyvboritóink:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ránk maradt
emlékek:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 GlobusNet szoftverek